In de Gymzaal logo

7 Tips om de kwaliteit van jouw podcast te verbeteren

Podcasts zijn booming. Van politieke partijen tot lokale verenigingen: ze zijn aan het podcasten geslagen. Wat mij betreft een zeer goede trend, want zelf luister ik al jaren naar podcasts. Tijdens autoritten of gewoon lekker in de tuin met een drankje.

Met de opkomst van services zoals Storytel, de Netflix voor luisterboeken, bereikt het medium een steeds breder publiek.

Maaaarrr.. De geluidskwaliteit van sommige podcasts is soms van zeer slechte kwaliteit. En dat is zonde en onnodig! Met een aantal simpele tips kan het luisterplezier van luisteraars verbetert worden en zullen mensen minder snel afhaken.

Akoestiek verbeteren

Via een microfoon (of meerdere) neem je de stemmen op van de podcast. Of dit nu een simpele laptopmicrofoon is, een speciale podcast microfoon of een Jabra (vergaderruimte microfoon), een microfoon vangt reflecties op van de ruimte. Als je in een kerk opneemt, heb je wel 10 seconden galm. Maar ook in een woonkamer of kantoor kan de galm/akoestiek door de luisteraar als storend ervaren worden. Hier een paar simpele tips om de galm van jouw podcast te verminderen:

Akoestiek podcast verbeteren - Eerste reflectie

Voorkom onnodige geluiden

Een microfoon hoort alles! Een mens is getraind om zich te focussen op 1 ding. Dit wordt ook wel het Cocktail-party effect genoemd. Hierbij kun je in een drukke omgeving, bijvoorbeeld in de kroeg, je toch focussen op wat 1 iemand aan het vertellen is. Een microfoon kan dit niet en is vaak niet vergevingsgezind. Daarom hier een paar tips:

Blijf perfectioneren

Accepteer dat het opnemen van een podcast een dynamische proces is. Het is niet erg om fouten te maken. De zoektocht naar het verbeteren van het geluid zal stap voor stap plaatsvinden en met ieder interview zul je steeds meer punten tackelen. Uiteraard is het ook een kwestie van budget en investeren in microfoons, akoestische verbeteringen, podcast apps of professionele audio software & hardware, maar met een goede voorbereiding en een goed plan van aanpak, hoeft het niet duur te zijn om de geluidskwaliteit van jouw podcast te verbeteren.

Microfoon voor voice-over en podcast

Heb je vragen of wil je even sparren om jouw thuisopnames te verbeteren?
Neem hieronder ↓ contact op!


Contact

Contactformulier

    Potje gamen?

    Wist je dat er vroeger werd getafeltennist in de gymzaal? Laten we dat nog eens dunnetjes over doen op de arcadekast in mijn studio. Kunnen we tegelijk bespreken wat we voor elkaar kunnen betekenen!

    06 26 959 418 info@indegymzaal.nl