Podcasts zijn booming. Van politieke partijen tot lokale verenigingen: ze zijn aan het podcasten geslagen. Wat mij betreft een zeer goede trend, want zelf luister ik al jaren naar podcasts. Tijdens autoritten of gewoon lekker in de tuin met een drankje.
Met de opkomst van services zoals Storytel, de Netflix voor luisterboeken, bereikt het medium een steeds breder publiek.
Maaaarrr.. De geluidskwaliteit van sommige podcasts is soms van zeer slechte kwaliteit. En dat is zonde en onnodig! Met een aantal simpele tips kan het luisterplezier van luisteraars verbetert worden en zullen mensen minder snel afhaken.
Akoestiek verbeteren
Via een microfoon (of meerdere) neem je de stemmen op van de podcast. Of dit nu een simpele laptopmicrofoon is, een speciale podcast microfoon of een Jabra (vergaderruimte microfoon), een microfoon vangt reflecties op van de ruimte. Als je in een kerk opneemt, heb je wel 10 seconden galm. Maar ook in een woonkamer of kantoor kan de galm/akoestiek door de luisteraar als storend ervaren worden. Hier een paar simpele tips om de galm van jouw podcast te verminderen:
- Sluit de gordijnen in de kamer.
De gordijnen dempen de reflecties van jouw stem op de muren. - Bedek grote oppervlaktes zoals het bureau of tafel waaraan je zit.
Deze ‘eerste reflecties’ reizen vanuit jouw mond, naar de tafel en naar de microfoon. In de ideale wereld wil je dat alleen het geluid vanuit jouw mond in de microfoon terecht komt, niet via oppervlaktes zoals tafels, muren of het plafond. Om te voorkomen dat jouw stemgeluid via de tafel weer reflecteert in de hele ruimte, kun deze afdekken met een kussen, deken of fleece plaid.
- Wist je dat veel professionele voice-overs met een thuisstudio gewoon in de slaapkamer hun teksten opnemen?
Vanwege een groot bed, dikke gordijnen en vaak ook iets van vloerbedekking of tapijt, zijn er in een slaapkamer relatief weinig reflecties. Dus neem jij een podcast op zonder interviews met gasten? Dan zou ik gewoon in de slaapkamer je podcast op gaan nemen!
Voorkom onnodige geluiden
Een microfoon hoort alles! Een mens is getraind om zich te focussen op 1 ding. Dit wordt ook wel het Cocktail-party effect genoemd. Hierbij kun je in een drukke omgeving, bijvoorbeeld in de kroeg, je toch focussen op wat 1 iemand aan het vertellen is. Een microfoon kan dit niet en is vaak niet vergevingsgezind. Daarom hier een paar tips:
- Ga in een ruimte zitten waarbij je zo min mogelijk last hebt van geluid van buiten.
Uiteraard is het verstandig om ramen en deuren te sluiten. Al kan fluitende vogels op de achtergrond ook wel rustgevend zijn… 😉 Is je buurman net het gras aan het maaien of is het spitsuur met vrachtauto’s aan de drukke straat waar je woont? Kies dan een rustiger moment om je podcast op te nemen. - Voorkom afleidingen.
Telefoon op stil? TV uit? Deuren dicht? De kids op bed? De hond van de buren niet buiten? Laptop op mute? Voorkom zoveel mogelijk afleidingen zodat jij je gewoon kunt focussen op het interview van je gast. - Pas goed op met het opnemen van geluid via de microfoon van je laptop!
Zeker als je tijdens een podcast actief bezig bent op je laptop door mee te typen of informatie op te zoeken. Doordat de microfoon zo dicht bij het toetsenbord zit, kan het voor de luisteraar klinken alsof er 20 paarden voorbij rennen.
Ook wil de microfoon van de laptop nog wel eens het geluid van de koelventilator opvangen. Dus probeer zo min mogelijk programma’s open te hebben om processorkracht te besparen.
Blijf perfectioneren
Accepteer dat het opnemen van een podcast een dynamische proces is. Het is niet erg om fouten te maken. De zoektocht naar het verbeteren van het geluid zal stap voor stap plaatsvinden en met ieder interview zul je steeds meer punten tackelen. Uiteraard is het ook een kwestie van budget en investeren in microfoons, akoestische verbeteringen, podcast apps of professionele audio software & hardware, maar met een goede voorbereiding en een goed plan van aanpak, hoeft het niet duur te zijn om de geluidskwaliteit van jouw podcast te verbeteren.
Heb je vragen of wil je even sparren om jouw thuisopnames te verbeteren?
Neem hieronder ↓ contact op!